Motorik, bevægelse og sanseintegration

Bevægelse og en god motorik styrker børns selvværd og trivsel. Find produkter hos A-Sport til at styrke og stimulere barnets tre primære sanser.

Motorik er træning og sikring af de tre væsentligste byggestene i både fysisk bevægelse, idræt og sport. De tre byggestene: Vestibulærsansen/labyrintsansen, muskel-ledsansen og den taktile sans må indgå i en integration med de andre sanser. På flot afbalanceret vis mellem de syv sanser er både start og mål en velstimuleret sanse-integration.
Hvad enten vi har specifikke læringsmål for øje eller ønsker at stabilisere kernen i næsten alt slags bevægelse, motion, idræt, sport eller rehabilitering, så er de fundamentale et sikkert hit og udviklende arbejde med de 3 primære sanser.

Med små didaktiske greb kan vi forme og regulere legene og skabe et bestemt fokus

Vi må gøre opmærksom på nødvendigheden af at følge med i hver enkelt barns grundmotorik. Er de basale sanser ikke trænede, og fungerer de ikke hensigtsmæssig for videre træning, må man afsætte tid og rum til grundmotorik. Det er i detaljerne, at vi hjælper det svage barn.

Selvom aktiviteten har et ganske bestemt fokus fx labyrintsansen, så er der fortsat et stort spillerum til at træne og stimulere de færdigheder, der knytter sig til krop, trivsel og bevægelse. I øvrigt er der sidegevinster ved at børnene arbejder i og med de sociale færdigheder samtidig.

Kontakt os for mere information

Motorik træet

Som vuggestuebarn er der fokus på, at skabe et godt rodnet. Rødderne styrkes og vedligeholdes hele børnenes vuggestue- og børnehavetid – det er grundlaget for det hele. Herefter kommer vi til stammen på træet hvor børnene begynder først at lege de basale lege, dernæst de sociale lege og herefter regellege. Når man leger, er det nødvendigt at have styr på grundbevægelserne, som ligger i rodnettet.

Når grundmotorikken og grundlegene er blevet en del af børnene, bevæger de sig op i kronen, hvor færdighederne er, aktiviteter som at cykle, læse, skrive, klippe er færdigheder – en læring. Hvornår barnet går fra rod, til stamme til krone er individuelt, og ikke altid på plads inden skolestart.

Download plakaten her

De mest populære produkter til vestibulærsansen lige nu

Byg & Balance bane fra Gonge
kr. 2.199,00ekskl. moms
Balance sten stor fra Gonge

5 stk.

#70104-1
kr. 899,00ekskl. moms
Evighedskarrusel
kr. 1.599,00ekskl. moms
Sansetaske
#71001
kr. 2.599,00kr. 3.323,00
ekskl. moms
Rullebræt med sikkerhedsgreb

H9 x B40 x L60 cm.

#VS269049
kr. 799,00ekskl. moms
Bevægelseskort incl. terninger
kr. 600,00kr. 1.098,00
ekskl. moms
2 stk. Gonge motorikhjul

Stor Ø59 cm - lille Ø46 cm

#70217
kr. 2.499,00ekskl. moms
Balance kugler fra Gonge m/snor
kr. 299,00ekskl. moms
Motorik Taske
#70000
kr. 2.999,00kr. 3.754,00
ekskl. moms
Motorik taske
kr. 527,00ekskl. moms
Motorik taske
kr. 525,00ekskl. moms
Motorik taske
kr. 347,00ekskl. moms

For god ordens skyld gentager vi, at prioriteringen primært er træning med den vestibulære sans, muskel-ledsansen og den taktile sans. I næste ombæring er det afgørende at koble de primære sanser til en god sanse-integration generelt.

I A-Sports Idébank finder i gode øvelser og lege til at træne og stimulere både de enkelte sanser, men i særdeleshed også øvelser og lege, der netop udbygger og integrere de enkelt sanser i mere komplicerede bevægelser.

De mest populære produkter til muskel-ledsansen lige nu

Faldskærm 3,5m
kr. 499,00ekskl. moms
Sjippetov 10 stk.

Længde: 300 cm

#30315
kr. 249,00ekskl. moms
Mini Parkour sæt fra Gonge
kr. 2.999,00ekskl. moms
Nylon faldskærm i 6 meter - Basic
kr. 699,00ekskl. moms
Bevægelsesmåtte incl. pumpe

2 x 1,5 x 0,30 M

#70184-10
kr. 5.999,00kr. 8.298,00
ekskl. moms
Motorik taske
kr. 1.346,00ekskl. moms
Moon-hopper
#70303
kr. 249,00ekskl. moms
Rody BLÅ

PHTHALATFRI

#70304-4
kr. 349,00ekskl. moms
Trampolin Mono fra Gonge

Ø103 cm med håndtag

#70131
kr. 3.999,00ekskl. moms
Klatrevæg og motorikvæg - Komplet
kr. 25.999,00ekskl. moms

Motorik vol. 1

Download vores første udgave af temahæftet omkring motorik. Her finder du gode artikler og sjove aktiviteter til motoriktræning.

Download

Motorik vol. 2

Download den nyeste udgave af motorik tema. Igen får du serveret gode artikler og sjove nye aktiviteter til motorik, bevægelse og leg.

Download

Hvad er motorik?

Vores motorik er vores bevægelser og potentiale for bevægelse og dermed også grundlaget for trivsel...hele livet!

Ordet motorik kommer fra det latinske ord ’motor’ og betegner bevægelse. Men motorik er meget mere end bevægelse. Det handler også i høj grad om sanser og sansernes indbyrdes samspil. I A-Sport tænker vi motorik og udvikling i bred forstand. Området omhandler alt, hvad der har med bevægelse at gøre, og hvordan vi stimulerer børns evne til at sanse. Ikke mindst er evnen til at omdanne disse sanseindtryk til information så afgørende, fordi den kan bruges bevidst/ ubevidst af barnet til handlinger og oplevelser hver dag.

Vores motorik har afgørende indflydelse på, hvordan og hvor godt vi lykkes med det, vi gør, og som det allervigtigste, hvordan vi oplever os selv i det, vi deltager i.

På den måde tænker vi motorik i bred forstand og også bredere end motorisk kompetence. De motoriske dygtigheder og færdigheder er dog den del, vi som undervisere, pædagoger og lærere direkte kan understøtte, stilladsere og skabe et godt miljø for. Vi må kunne se, hvordan bevægelserne udføres og med hvilken kvalitet barnet bevæger sig med, for at inspirere til næste trin. Når det er sagt, er det betydningsfuld at huske på, at motorik udvikler sig i og med kroppen og livet. Motorikken er en resultat af læring, kroppens udvikling og vore sansers funktionsevne.

Det barn/den person, der er i besiddelse af en god motorik og sikker bevægelsesfundament har handlemuligheder, og frigiver energi til den lange liste af værdifulde kompetencer i dagligdagens gøremål fx. bære poser, cykle, kunne lege, dyrke sport, lære og opleve verden i bevægelse. Opsamlende kan vi slå fast, at sansemotorikken har betydning for både

ydeevne, læringsevne og velbefindende.

De mest populære produkter til taktilsansen lige nu

Massagetaske
#71002
kr. 499,00kr. 630,00
ekskl. moms
Balancebane sæt

6 stk.

#60915
kr. 10.000,00kr. 12.000,00
ekskl. moms
Motorik taske
kr. 1.248,00ekskl. moms
Motorik og sanse vognen

47 dele

#40443
kr. 9.000,00kr. 12.663,00
ekskl. moms
Store bolde og små børn

Bog med mange sjove lege

#70840-1
kr. 99,00ekskl. moms
Store bolde og små børn malebog
kr. 10,00ekskl. moms
Bean Bag - Frogs

6 stk.

#70561
kr. 199,00ekskl. moms
Ærtepose sæt - Basic

40 stk. 10X9 cm.

#88270
kr. 350,00ekskl. moms
Yoga legekort

30 stk. yoga kort i æske

#60948
kr. 299,00ekskl. moms
2 sæt sansesten fra Gonge
kr. 1.298,00ekskl. moms
Nuppesten 6 stk.

6 stk. Ø 16cm H 8cm

#70008
kr. 549,00ekskl. moms

De populære bevægelsesmåtter

Legepilot Palle Krabbe har lavet en "ørehænger" som i videoen her er sat sammen med vores populære bevægelsemåtter. 

Bevægelsesmåtterne er perfekte til vild leg, sjov leg, stille leg og træning af enhver slags.

Se videoen og lyt til sangen her

Hvad mon der sker i et motorikrum?

Motorikrum er et fysisk rum, hvor aktører på få minutter kan træde i kraft som aktive børn, unge og voksne, og hvor de i bevægelse skaber et samspil med motorik-redskaber og særlige indretningskonstruktioner på stedet. Selve målet med rummet er at skabe et særlig stimulerende miljø, hvor især grundmotorik og grundlæggende fysiske aktiviteter er super tilgængelige og udfordrende at begå sig ud i.

Aktøren bliver inviteret til den daglige nødvendige træning og stimulering. Motorikrummet bliver til ved få manøvrer, eller rummet er måske allerede etableret og står klar til aktioner. Det vigtigste er at miljøet både æstetisk og funktionelt appellerer til fysisk bevægelse. De få manøvrer kan består i at klikke fx gynger, hvepse-reder eller rebstiger på skinner i løftet eller at trække skuffer ud af trappepodier og etablere klatre- og kravle miljøer.

På få minutter skaber aktørerne, hvad enten de er børn eller unge, et mobilt motorikrum. Et rum, der kan imødekomme de særlige træningsstationer, der netop i en bestemt træningssituation er aktuel og ønskelig. De ovenfor nævnte rebstiger og gynger kobles på, netop fordi den vestibulærsans er fokusområde i en afgrænset periode, inden man måske går videre med fokus på muskel-ledsansen.

Motorikrum er i vores tænkning ét rum med mange muligheder og kan såvel etableres ude på legepladsen som inde i klasselokaler, på gange eller i andre passager. A-Sport vil gerne deltage med inspiration, idéer, sparring og vejledning, og vi inddrager gerne vores etablerede team af kyndige fagfolk, som er indstillet på at samskabe og finde på løsninger, der passer til jeres behov og fysiske vilkår.

Vil du høre mere?

Send en mail til os, og få en uforpligtende snak om, hvordan vi kan være med til at implementere motoriktræning i din institution

Send os en mail - så kontakter vi jer

Kurser eller workshop

Har I lyst til, at vi kommer forbi og viser Jeres medarbejdere i hvordan motoriktræningen kan implementeres i hverdagen - så tag fat i os.

Kontakt os

star
Danmarks største udvalg i idrætsudstyr
star
Etablering af de aktive rum
star
Læringsplatform med over 200 aktiviteter
star
Hurtig og nem levering